ROLADA MIĘSNA Z OMLETEM

Składniki:

1,20 kg surowej szynki wieprzowej
20 dag. mielonego mięsa wołowo wieprzowego
3 jajka
4 łyżki mąki
1/2 pęczka szczypiorku
1 marchewka
2 ząbki czosnku
mielona ostra papryka
majeranek
sól
pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:

Szynkę umyj, osusz, rozetnij wzdłuż na jak największy płat (ale nie rozcinaj do końca), rozłoży. Lekko rozbij, oprósz z obydwu stron solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Czosnek obierz, posiekaj, natrzyj mięso. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Mięso mielone przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem, wyrób. Marchewkę obierz, umyj, ugotuj w lekko osolonej wodzie. Jajka zmiksuj z mąką, dodaj posiekany szczypiorek, przypraw.
Roladę obsmaż na oleju do smaku. Olej rozgrzej na patelni, wlej masę jajeczną, usmaż z obydwu stron. Omlet ułóż na szynce. Rozsmaruj farsz mięsny. Na brzegu ułóż marchewkę, jak najciaśniej zwiń, formując roladę. Boki zepnij .Marchewkę ułóż na brzegu wykałaczkami Olej rozgrzej na patelni, obsmaż mięso ze wszystkich stron. Przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Piecz 90 minut w temperaturze. 180C. Po upieczeniu roladę pokrój na plastry. Podawaj z ryżem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *