Składniki:
1 kg mielonego mięsa
20 dag żółtego sera
2 cebule
2 ząbki czosnku posiekanego bardzo drobno
2 jaja
1 obgotowana marchewka w całości lub blanszowane szparagi
2 łyżki tartej bułki
1 łyżka oleju
natka pietruszki
sól
pieprz
majeranek
Wykonanie:
Mięso starannie wymieszać z czosnkiem i cebulą pokrojoną w drobną kostkę, jajami i tartą bułką. Doprawić masę solą, pieprzem i wszystkimi przyprawami. marchewkę oczyścić, sparzyć wrzątkiem lub krótko obgotować. Pozostawić na sitku, żeby dobrze ociekła .Do środka włożyć obgotowaną marchewkę lub szparagi mogą tez być konserwowe. Rozłożyć mięso na folii do pieczenia w prostokąt grubości 1 cm. Zwinąć mięso pomagając sobie folią, ale nie zwijać foli z mięsem . Roladę ułożyć na blasze wysmarowanej olejem(ja robie w foremce i piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 C. pierwsze 30 min pod przykryciem. Pod koniec pieczenia położyć na roladzie paski żółtego sera. Gdy ser się przyrumieni, roladę wyjąć i pokroić na dość grube plastry. Podawać przybraną natką pietruszki. Następnego dnia roladę można podawać na zimno.