Składniki:
1/2 kg.szpinaku mrożonego
2 łyżki masła
sól
pieprz
2 łyżki oliwy
2 serki almette chrzanowy i śmietankowy
20 dag. łososia wędzonego w plastrach
Wykonanie:
Szpinak usmażyć na dwóch łyżkach oliwy, dodać dwie łyżki masła smażyć jeszcze 10 minut ostudzić dodać żółtka doprawić solą pieprzem gałką muszkatołową. Białka ubić na sztywną pianę dodać szpinak delikatnie wymieszać wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia piec 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180C.Po upieczeniu przykryć drugim papierem do pieczenia pozostawić do wystygnięcia. Następnie zdjąć papier na którym się piekła rolada rozsmarować na roladzie szpinakowej dwa serki almette chrzanowy i śmietankowy, rozłożyć plastry łososia zwinąć w roladę owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki by dobrze zastygła, najlepiej na noc.