Składniki:

6 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2  szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem truskawkowy:
1 szklanka śmietanki 30%
1/2 szklanki cukru pudru
40 dag truskawek
3 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:

Oddzielić  żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie mieszać delikatnie łyżką dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną, przestudzoną margarynę. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzić równomiernie łyżką. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 C .piekarnika i piecz na złoty kolor 15 minut. Jeszcze ciepłe ciasto przełożyć do góry dnem na posypany cukrem pudrem blat stołu. Szybko zdjąć papier, przykryć ciasto lnianą ściereczką i zwinąć w roladę. Odstawić do przestygnięcia.

Krem truskawkowy:

Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzać aby się rozpuściła. Połowę truskawek rozgnieść  widelcem i wymieszać z rozpuszczoną żelatyną. Całość połączyć delikatnie z ubitą śmietanką. Przestudzone ciasto na roladę rozwinąć, posmarować kremem i posypać mniejszymi pozostałymi truskawkami . Zwinąć w roladę i odstawić do lodówki, by masa dobrze stężała. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *