Składniki:
40 dag. mięsa wieprzowego mielonego np. łopatki,
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 bułka kajzerka
sól
pieprz
4 jajka
4 plastry boczku
3 jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:
Do mięsa mielonego dodać: posiekaną drobno cebulę, 1 jajko, starty czosnek i bułkę (wcześniej namoczoną w wodzie lub mleku i dobrze odciśniętą). Całość dokładnie wyrobić i doprawić solą i pieprzem. Doprawione mięso rozłożyć na arkuszu papieru do pieczenia i formować prostokąt około 28 x 20 cm. na środku ułożyć połówki jajek, wzdłuż dłuższego boku. Zostawić wolne miejsce 1 cm. z każdej strony. Roladę zwijać wzdłuż z dłuższego boku, pomagając sobie pergaminem. Starać się zwinąć ją jak najściślej. Po zwinięciu boki zalepić mięsem tak, aby nie było widać jajek. Roladę przełożyć na folię aluminiową, na wierzchu ułożyć plastry boczku (połówki) i zawijać dość ścisło. Ułożyć na blaszce, boczkiem do góry. Piecz. w temperaturze 175C. przez 20 -25minut, wyjąć i odwinąć z folię Roladę dopiec jeszcze 10 -15 minut, boczek powinien lekko się zarumienić. Wyjąć roladę i ostudzić, najlepiej na noc w lodówce.