Składniki;
4 jajka
10 dag.cukru
10 dag. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Śmietana;
350 ml. śmietany 30% lub 36%
1 łyżka cukru pudru
Wykonanie;
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy, stopniowo dosypując cukier, aż powstanie sztywna piana. Dodajemy żółtka i miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i ciągle miksując wsypujemy po trochu do masy jajecznej. Blaszkę dużą z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wylewamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy po całej blaszce .Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. z termoobiegiem i pieczemy około 15 minut do lekkiego zrumienienia.Wyjmujemy z piekarnika i przekładamy papierem do góry na ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Zdejmujemy papier i zwijamy razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku w roladę. Zwinięte ciasto w ściereczce zostawić do wystygnięcia.
Śmietana;
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Wystudzony biszkopt rozwinąć, rozsmarować po całości bitą śmietanę zostawiając około 2 cm. margines nie posmarowanego ciasta przy drugim dłuższym boku, żeby podczas zwijania śmietana nie wypływała. Delikatnie zwinąć biszkopt ze śmietaną, owinąć papierem lub ściereczką i wstawić do lodówki. Przed podaniem roladę posypać cukrem pudrem lub udekorować według własnego pomysłu..