Składniki:
4 sznycle z indyka po 17 dag.
1/2 kg. małych cukinii
12 dag. szalotek lub małych cebulek
2 małe czerwone papryki
2 duże cebule
1 cytryna
1/2 szklanki białego wina
4-6 łyżek octu winnego
4 łyżki oleju
1 łyżka suszonego estragonu
2 łyżki gorczycy
sól
pieprz
świeży estragon do posypania
Wykonanie:
Oczyścić cukinie, jedną odłożyć, resztę pokroić wzdłuż w bardzo cienkie plastry (lub zetrzeć na tarce). Pozostałą cukinię pokroić w drobną kostkę. Obrać dwie cebule, posiekać, wymieszać z cukinią, całość posypać suszonym estragonem i ziarenkami gorczycy. Dokładnie opłukać kawałki mięsa, lekko stłuc, posypać solą i pieprzem. Na każdym kawałku ułożyć porcje gotowej mieszania warzywnej. Mięso delikatnie zwinąć, zaczynając od szerszej strony, spiąć wykałaczkami. Obrać szalotki lub małe cebulki. Umyć papryki, dobrze oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w talarki. Sparzyć cytrynę, pokroić w plasterki. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć roladki. Dodać szalotki, zeszklić. Wlać 1 i 1/2 szklanki wody i wino. Całość dobrze wymieszać, dusić 10 minut na ostrym ogniu. Dodać cukinię i paprykę, dusić jeszcze przez 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i octem winnym, dodać plasterki cytryny. Przed podaniem posypać danie świeżym estragonem.