Składniki:

4 sznycle z indyka po 17 dag.

1/2 kg. małych cukinii

12 dag. szalotek lub małych cebulek

2 małe czerwone papryki

2 duże cebule

1 cytryna

1/2 szklanki białego wina

4-6 łyżek octu winnego

4 łyżki oleju

1 łyżka suszonego estragonu

2 łyżki gorczycy

sól

pieprz

świeży estragon do posypania

 

Wykonanie:

 

Oczyścić cukinie, jedną odłożyć, resztę pokroić wzdłuż w bardzo cienkie plastry (lub zetrzeć na tarce). Pozostałą cukinię pokroić w drobną kostkę. Obrać dwie cebule, posiekać, wymieszać z cukinią, całość posypać suszonym estragonem i ziarenkami gorczycy. Dokładnie opłukać kawałki mięsa, lekko stłuc, posypać solą i pieprzem. Na każdym kawałku ułożyć porcje gotowej mieszania warzywnej. Mięso delikatnie zwinąć, zaczynając od szerszej strony, spiąć wykałaczkami. Obrać szalotki lub małe cebulki. Umyć papryki, dobrze oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w talarki. Sparzyć cytrynę, pokroić w plasterki. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć roladki. Dodać szalotki, zeszklić. Wlać 1 i 1/2 szklanki wody i wino. Całość dobrze wymieszać, dusić 10 minut na ostrym ogniu. Dodać cukinię i paprykę, dusić jeszcze przez 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i octem winnym, dodać plasterki cytryny. Przed podaniem posypać danie świeżym estragonem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *