Składniki:
80 dag. piersi indyka
10 dag. suszonych śliwek (bez pestek)
1 łyżeczka majeranku
10 dag. obranych migdałów
szczypta cynamonu
pieprz
sól
2 cebule
po łyżce margaryny i koncentratu pomidorowego
1 szklanka kremówki
3 marchewki
2 pory
Wykonanie:
Pokroić śliwki, wymieszać z majerankiem, cynamonem i posiekanymi migdałami. Mięso rozciąć tak, by stanowiło płat, natrzeć solą i pieprzem. Na mięso nałożyć farsz, zwinąć je, obwiązać lnianą nitką i obsmażyć na margarynie. Dodać krążki cebuli, koncentrat i 2 szklanki wody Doprawić cynamonem, solą i pieprzem. Piec 50 minut w temperaturze. 180 C. Pory oraz marchewki pokroić, dusić 35 minut w małej ilości wody i dodać do mięsa. Sos zaprawić kremówką.