Składniki;
1 filet z indyka
30 dag.mięso mielone
morele suszone, ilość wg uznania
1 łyżka masła
natka pietruszki
2 łyżki oleju
papryka słodka w proszku
pieprz
sól
Wykonanie:
Mięso umyć,osuszyć i rozklepać uważając by go nie podziurawić. Następnie natrzeć papryką i pieprzem. Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem,dodać posiekaną natkę
pietruszki,pokrojone w paski morele oraz masło i dokładnie wymieszać. Rozsmarować farsz na płacie mięsa,dokładnie zrolować i obwiązać sznurkiem bawełnianym.
Tak przygotowaną roladę włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego,podlać delikatnie wodą (ok 3-4 łyżki),skropić olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego
do 220 st.Piec około 60-70 minut od czasu do czasu ją obracając.