Składniki:
4 jajka
3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki drobnego cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
4-5 jabłek
Wykonanie:
Blachę 29×36 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Papier smarujemy masłem. Jabłka obieramy kroimy w cienkie plastry i ściśle układamy na blaszce. Wierzch posypujemy brązowym cukrem i cynamonem. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Kiedy piana jest już sztywna dodajemy po jednym żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy całość szpatułką lub łyżką drewnianą. Masę wylewamy na jabłka i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 170 C. około30- 40 minut. Na blacie kuchennym układamy czystą ściereczkę i posypujemy ją cukrem pudrem. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odwracamy do góry nogami. Delikatnie zdejmujemy z jabłek papier do pieczenia. Ciasto ściśle zwijamy wzdłuż dłuższego boku, tak by jabłka znalazły się wewnątrz. Roladę zawijamy w ścierkę i odstawiamy aby przestygła. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.