Składniki;

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
6  jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 garść bułki tartej
6 dużych jabłek

 

Wykonanie;

 

Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki Można dodać inne owoce np. brzoskwinie

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i  natłuścić papier. Ułożyć na nim plasterki jabłek średniej grubości.
Posypać garścią bułki tartej, cukrem waniliowym i cynamonem.
Biszkopt;
Ubić pianę z białek , dodać cukier ubijać i dodać żółtka ,ubijać do połączenia się masy.   Dodawać po trochę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia , mieszając łyżką drewnianą. Ciasto wylać równo na jabłka, leciutko wyrównać i wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180 C na około 25 minut. Upieczone ciasto wyłożyć na ściereczkę  tak aby jabłuszka były na wierzchu i szybko zwinąć w roladę. Zostawić w ręczniku , aż wystygnie . Na drugi dzień udekorować bitą śmietaną według swojego uznania.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *