Składniki:
1Kurczak 1,70 kg.
20 dkg. słonecznika łuskanego
60 dag. mięsa mielonego
1/4 kostki masła
1/3 kostki smalcu
2 jajka
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz
vegeta
Wykonanie:
Przekroić kurczaka na pół po piersi wyjąć kości, odfiletować cały szkielet natrzeć przyprawami, pozostawić na jakąś godzinkę. Na patelni rozpuścić masło i smalec dodać słonecznik lekko podsmażyć( pilnować by się nie przypalił bo będzie gorzki): Mięso mielone przyprawić solą ,pieprzem , vegetą dodać jajka bułkę tartą, na końcu lekko wystudzony słonecznik wymieszać . Nałożyć na kurczaka zwinąć w roladę. Przygotować butelkę plastikową dwu litrową odciąć od niej dno i przeciąć po długości ale nie do końca włożyć w nią kurczaka i końcówką od korka włożyć butelkę do siatki lekko potrząsać ,chwycić za korek wyciągać do góry butelkę tak by kurczak został w siatce. Zawiązać z obu stron włożyć w rękaw do pieczenia i do piekarnika. Piec około 1 godziny 20 minut w temp 170 stopni.