ROLADA Z KURCZAKA W GALARECIE

 

Składniki:

1 kurczak

1/2 kg. mieszanego mięsa mielonego

1 pęczek posiekanej dymki

3 łyżki bułki tartej

1 jajko

1 słoiczek czarnych oliwek

25 dag. wątróbki drobiowej

2 piersi z kurczaka

6 jajek

olej

gałka muszkatołowa

bulion drobiowy

1 łyżka żelatyny do galarety

przyprawa do drobiu

sól

pieprz

 

Wykonanie:

Kurczaka przecinam na pół,  usuwam kości, pałki i skrzydełka, nacieram mięso przyprawą. Na rozłożonego kurczaka wykładam farsz z mięsa mielonego z dodatkiem jajka, dymki, bułki tartej i oliwek. Na wierzchu układam wątróbkę .Farsz przykrywam omletem  sporządzonym z 6 jajek, wymieszanych z solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Na omlecie kładę piersi z kurczaka, lekko rozbite tłuczkiem do mięsa, oproszone solą i świeżo mielonym białym pieprzem. Dokładnie roluję kurczaka obwiązuję sznurkiem. Piekę 90 minut w temperaturze 180 C. Schładzam. Kroję na plastry. Układam na półmisku. Dekoruję zieleniną, brzoskwinią z puszki i oliwkami. Zalewam galaretą, odstawiam do wystudzenia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *