Składniki:
1główka kapusty włoskiej ok. 1,5 kg
1 kg mielonego mięsa wieprzowego
25 dag kiełbasy obojętnie jaka
20 dag wędzonej słoniny lub
kilka łyżek tłuszczu do usmażenia
sól
2 marchewki ( może być mrożona mieszanka warzywna)
1 mały seler
2 cebule
30 dag grzybów leśnych lub (garść suszonych grzybów)
vegeta
pieprz
tłuszcz (margaryna, smalec)
1-1,5 suchej bułki
zielona pietruszka
łyżka słodkiej mielonej papryki
3 jajka Kapusta powinna być ładna i świeża
Wykonanie:
Zdejmujemy z niej wierzchnie liście, obcinamy koniec głąba, nacinamy liście u nasady łodygi przy głąbie. Zagotowujemy 2-3 litry wody z solą. Powoli woda powinna ciągle wrzeć wkładamy kapustę. Po włożeniu w otwór po głębie wlewamy trochę oleju i parzymy kapustę jak na gołąbki olej powoduje to że liście lepiej odchodzą i nie pękają wyjmujemy pierwszy liść i tak do końca. Wyjęte liście luźno układamy na dużym sicie, durszlaku aby mógł spłynąć nadmiar wody. Na patelni, rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy cebulę, powoli obsmażamy. Mielimy mięso, kiełbasę, obsmażoną cebulę i zamoczoną wyciśniętą bułkę wszystko razem następnie wkładamy do odpowiedniej wielkości misy. Do mięsa dodajemy usmażoną słoninkę lub boczek wraz z pokrojonymi w kawałki grzybami i obgotowanymi warzywami. przyprawiamy do smaku pieprzem, solą, papryką. Wbijamy surowe jajka i nadzienie dokładnie wyrabiamy na pulchną masę uważając, by nie rozgnieść kostek warzyw. Przyprawiamy do smaku. Z liści kapusty obcinamy grube żyły i ostudzone rozkładamy na stolnicy lub na blacie kuchennym tak, aby zachodziły na siebie. Na liściach kapusty rozkładamy nadzienie, po czym zwijamy wszystko w roladę. Formujemy odpowiedni kształt i układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Górę rolady smarujemy roztopionym tłuszczem . Naczynie przykrywamy wieczkiem lub na przykład folią aluminiową i pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 °C. Odkrywamy, polewamy kilkoma łyżkami sosu co się wytworzył i pieczemy już bez przykrycia jeszcze przez około 40 minut do zarumienienia się. Możemy posypać tartym serem i potem zapiec. Ta rolada doskonale smakuje z ziemniakami lub z sałatką z białej rzodkwi ,kiszonymi ogórkami lub z surówką .