Składniki:
15 dag.wędzonego łososia
45 dag. mrożonego szpinaku
4 jajka
1/3 łyżeczki gałka muszkatołowej
sól
pieprz
4 łyżki koperku
20 dag. twarogu
3 łyżki mascarpone
1 łyżka skórki z cytryny
2 łyżki masła
Wykonanie:
Szpinak podusić na maśle , przyprawić solą. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z szczyptą soli . Szpinak wymieszać z żółtkami i pianą z białek. Doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w temperaturze 200 C .lekko wystudzić. Ser wymieszać z mascarpone , skórką i koperkiem , doprawić solą i sokiem z cytryny. Rozsmarować na cieście ciepłym na wierzch położyć kawałki łososia, zrolować. Zawinąć dofoli spożywczej i włożyć do lodówki na 2 godziny a najlepiej na noc.