Składniki:
20 dag. łososia wędzonego
30 dag. mrożonego szpinaku
3 jajka
30 dag. twarogu
3 ząbki czosnku
3 łyżki mąki
3 łyżki jogurtu naturalnego
szczypiorek
sól
pieprz
Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno,dodać żółtka,a następnie przesianą mąkę.Dokładnie wymieszać.Rozmrożony szpinak odsączyć na sicie i dłońmi odcisnąć z niego nadmiar wody.Doprawić ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę,solą i pieprzem.Szpinak przestudzony dodać do ubitej masy.Blachę 26 x 36 cm .wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić przygotowane ciasto szpinakowe.Piecz 15-20 minut w temperaturze 180C.Ostudzić.Do twarożku dodać resztę czosnku,jogurt,sól i pieprz.Twarożek nie może być zbyt rzadki.Na ciasto szpinakowe wyłożyć połowę twarożku.Na twarożek ułożyć łososia i przykryć reszta twarożku.Wierzch udekorować posiekanym szczypiorkiem.Wstawić do lodówki.Kroimy jak roladę na nie duże kawałki.