ROLADA ZE SZPINAKU Z ŁOSOSIEM

Składniki;

20 dag. wędzonego łososia

45 dag. mrożonego szpinaku

4 jajka

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

sól

pieprz

4 łyżki koperku zielonego posiekanego

20 dag  serka almette lub innego

4 łyżki serka  mascarpone

1 łyżka skórki z cytryny

2 łyżki masła

 

Wykonanie:

 

Szpinak podusić na maśle wystudzić, przyprawić solą. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z szczyptą soli . Szpinak wymieszać z żółtkami i pianą z białek. Doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 200 C. lekko wystudzić. Ser wymieszać z mascarpone , skórką z cytryny i koperkiem , doprawić solą i sokiem z cytryny. Rozsmarować na szpinakowym cieście letnim na wierzch położyć kawałki łososia, zrolować. Zawinąć do foli spożywczej i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *