Składniki:
45 dag. mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masła
4 jajka
1 łyżka mąki pszennej
dwa serki śmietankowe
1 łyżka chrzanu
150 g szynki wędzonej
Wykonanie:
Podsmażmy szpinak z masłem i czosnkiem przyprawiamy solą i pieprzem, studzimy. Żółtka dodajemy do szpinaku mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do szpinaku i delikatnie mieszamy dodajemy mąkę i mieszamy. Wylewamy na dużą blachę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 190 C.Serki śmietankowe przyprawiamy solą i pieprzem dodajemy chrzan ze słoiczka doprawiamy do smaku. Przestygnięty placek smarujemy serkiem i na ser kładziemy plastry szynki konserwowej lub innej tak aby pokryć całość. Zwijamy jak roladę, pakujemy w folię spożywcza. Schładzamy w lodówce kilka godzin najlepiej zostawić na noc.. Kroimy w plastry o grubości 1cm.Dekorujemy według swojego uznania.