ROLADA ŻEBERKOWA Z POREM

Składniki:

 

1,2-1,5 kg. paska żeberek wieprzowych

1duży por

sól

pieprz

1 łyżka oleju

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka miodu

 

Wykonanie:

 

asek żeberek wymocz w wodzie. Osącz, osusz, delikatnie wyjmij kości (mięso powinno zostać w jednym kawałku). Natrzyj solą i pieprzem, wstaw na noc do lodówki. Pora obierz z zewnętrznych liści, lekko zamroź (w lodowce lub zamrażalniku), pokrój w paski długości szerokości mięsa, włóż je w miejsce po wyjętych kościach Pasek mięsa mocno skręć, formując roladę. Rękaw do pieczenia posmaruj olejem, ułóż roladę mocno zwiń. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, piecz 15 minut w temp. 180 C. Następnie temperaturę zmniejsz do 120 C. piecz godzinę. Miód wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Folię rozetnij, posmaruj mięso mieszanką, piecz jeszcze 15 minut. Roladę po upieczeniu lekko ostudź wyjmij z folii. Podawaj ze świeżymi warzywami i ziemniakami. Na zimno z ciemnym pieczywem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *