ROLADKI RYBNE Z GRZYBAMI

Składniki:

 

1 kg filetów świeżych (bez skóry) z białej morskiej ryby (soli, halibuta lub dorsza)

20 dag chudego wędzonego boczku w plastra

tymianek (najlepiej świeży)

sok z cytryny

przyprawa do ryb

mąka do panierowania

olej do smażenia

 

Nadzienie:

50 dag .borowików, koźlarzy lub podgrzybków

1 łyżka masła

1/2 szklanki śmietany

1 jajko

1 łyżka bułki tartej

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 łyżka szczypiorku

sól

pieprz

 

Sos kaparowy:

 

 2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)

1 żółtko

2łyżki mąki

2 łyżki masła

2 łyżki kaparów

sok i skórka  otarta z połowy cytryny

sól

pieprz

szczypta cukru

 

Wykonanie:

 

Filety wypłukać, osuszyć na papierowym ręczniku,  skropić cytryną, oprószyć przyprawą do ryb, przykryć i wstawić do lodówki. Kapary zalać szklanką zimnej wody i odstawić. Grzyby oczyścić, drobno posiekać, wyłożyć na  rozgrzaną suchą patelnię i, mieszając, smażyć, aż odparuje z nich sok. Następnie dodać masło i dusić. Miękkie grzyby zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem, wymieszać posiekaną zieleniną, śmietaną i jajem. Zagęścić bułką tartą, posypać solą i pieprzem. Wyjąć filety z lodówki, pokroić na kawałki, posmarować je warstwą farszu i zwinąć. Każdą roladkę owinąć plastrem boczku, spiąć wykałaczką. Obtoczyć w mące i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Następnie przełożyć do brytfanki, posypać tymiankiem i wstawić na 10-15 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C. Od czasu do czasu polewać tłuszczem z patelni. W czasie gdy roladki będą się piekły, przygotować sos. Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić schłodzonym bulionem i, cały czas mieszając, podgrzewać. Gdy sos zgęstnieje, dodać sok i skórkę z cytryny. Zdjąć sos z ognia, zaciągnąć żółtkiem, dodać osączone kapary i przyprawić sos do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotowy przelać do sosjerki. Do roladek rybnych bardzo pasują ogórki małosolne oraz mieszanka sałat różnych gatunków i kolorów z pikantnym dressingiem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *