ROLADKI ŚLEDZIOWE

Składniki:

 

10 filetów śledziowych (najlepsze matiasy)

2 szklanki mleka

2 opakowania serka śmietankowego o smaku łososiowym

4 łyżki gęstej śmietany

kolorowa sałata do dekoracji

sól

pieprz cytrynowy

 

Wykonanie:

 

Filety śledziowe przekładam do miseczki i zalewam mlekiem. Moczę parę godzin. Można też moczyć je w wodzie z octem i co pół godziny zmieniać wodę. Moczone w mleku są  delikatniejsze w smaku. Woda z octem sprawia zaś, że są jasne i zdecydowane w smaku. Jeżeli filety są duże to przekrawam każdy na pół. Kremem przygotowanym ze śmietankowego serka o smaku łososiowym wymieszanego z gęstą śmietaną i doprawionego świeżo zmielonym pieprzem cytrynowym smaruję płaty śledziowe. Zwijam je w ruloniki i każdy spinam wykałaczką. Półmisek wykładam kolorową sałatą i układam na nim przygotowane roladki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *