Składniki:
20 dag. kiszonej kapusty
15 dag. wędzonego boczku
1 cebula
5 kotletów wieprzowego bez kości
olej
15 dag. startego, żółtego sera
1/2 łyżeczki kminku
1/4 łyżeczki suszonego oregano
1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
sól
pieprz
Wykonanie:
Kapustę zalać wodą, ugotować do miękkości. Boczek i cebulę drobno pokroić, przesmażyć. Dodać do odcedzonej kapusty, przyprawić solą, pieprzem i kminkiem. Mięso rozbić na cienkie płaty, posypać solą, pieprzem. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Na płatach mięsa rozłożyć farsz, zrolować, spiąć wykałaczką. Mięso obsmażyć na oleju, przełożyć do wysmarowanego naczynia żaroodpornego. Posypać serem wymieszanym z ziołami. Zapiekać 20 minut w temperaturze 180 C.