Składniki:
1/2 kg. schabu bez kości
1/2 kg. mrożonego szpinaku
10 suszonych pomidorów
1 główka czosnku
300 ml. śmietany 18%
1 kulka mozzarelli
sól
pieprz
2-3 szklanki bulionu
Do panierowania:
mąka
sól
pieprz
słodka papryka
Wykonanie:
Schab kroimy w plastry i rozbijamy. Obsypujemy solą ,pieprzem i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem 4-5 ząbków. Odstawiamy do lodówki, na noc. Zamrożony szpinak dajemy na rozgrzaną patelnię. Wlewamy 2 łyżki oleju. Smażymy aż szpinak odparuje z wody. Dodajemy resztę przeciśniętego przez praskę czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Suszone pomidory kroimy wzdłuż na pół. Na każdego kotleta kładziemy po łyżce szpinaku i dwie połówki pomidora. Zwijamy w roladkę, obtaczamy w mące z przyprawami i obsmażamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego do zapiekania. Zalewamy bulionem i zapiekamy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 C. Pozostały szpinak podgrzewamy i zalewamy śmietaną. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Sos wykładamy na półmisek, na nim układamy roladki.Całość posypujemy startą mozzarellą.