ROLADKI ZE SZPINAKIEM

Składniki:

1/2 kg. schabu bez kości

1/2 kg. mrożonego szpinaku

10 suszonych pomidorów

1 główka czosnku

300 ml. śmietany 18%

1 kulka mozzarelli

sól

pieprz

2-3 szklanki bulionu

Do panierowania:

mąka

sól

pieprz

słodka papryka

 

Wykonanie:

 

Schab kroimy w plastry i rozbijamy. Obsypujemy solą ,pieprzem i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem 4-5 ząbków. Odstawiamy do lodówki, na noc. Zamrożony szpinak dajemy na rozgrzaną patelnię. Wlewamy 2 łyżki oleju. Smażymy aż szpinak odparuje z wody. Dodajemy resztę przeciśniętego przez praskę czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Suszone pomidory kroimy wzdłuż na pół. Na każdego kotleta kładziemy po łyżce szpinaku i dwie połówki pomidora. Zwijamy w roladkę, obtaczamy w mące z przyprawami i obsmażamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego do zapiekania. Zalewamy bulionem i zapiekamy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 C. Pozostały szpinak podgrzewamy i zalewamy śmietaną. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Sos wykładamy na półmisek, na nim układamy roladki.Całość posypujemy startą mozzarellą.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *