Składniki:

 

 8 solonych płatów śledziowych

 2 cytryny

1spora cebula

2 łyżki musztardy

10 ziaren pieprzu

2 liście laurowe

2 łyżki jasnej gorczycy

olej słonecznikowy

Do przybrania:

 2 łyżki kaparów

 

Wykonanie;

 

Śledzie moczyć 2-3 godziny często zmieniając wodę, osuszyć.  Cebulę obrać i posiekać. Cytryny starannie umyć i pokroić w plasterki. Liście laurowe pokruszyć.  Filety posmarować musztardą, posypać gorczycą oraz cebulą,  ciasno zwinąć i spiąć wykałaczkami.  Ułożyć warstwami w słoju (niezbyt ciasno), przekładając plasterkami cytryny, pieprzem, liśćmi laurowymi. Zalać olejem i wstawić do lodówki na 5-7 dni.  Przed podaniem posypać kaparami

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *