Składniki:
30 dag. mięsa z indyka z kością
1marchewka
1/2 pietruszki
kawałek selera
3 ząbki czosnku
ziele angielskie
sól
pieprz
vegeta.
Naleśniki:
1jajko
1szklanka mleka
1szklanka ciepłej wody
mąka
olej
Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, umyj, pokrój na duże kawałki. Czosnek obierz. Mięso umyj, włóż do garnka, zalej wodą (około półtora litra). Dodaj pokrojone jarzyny i czosnek, wsyp kilka ziarenek ziela angielskiego. Gotuj na małym ogniu do miękkości mięsa. Marchewkę wyjmij, pokrój na plasterki. Z powrotem włóż do rosołu. Przypraw vegetą, pieprzem i ewentualnie szczyptą soli.
Naleśniki:
Jajko zmiksuj z mlekiem, wodą i szczyptą soli oraz pieprzu, wsypując tyle mąki, by ciasto było lekko lejące. Usmaż naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Zwiń w rulony, pokrój w paski. Rosół rozlej do talerzy, dodaj plasterki marchewki, włóż naleśnikowe ruloniki.