Składniki:
Zalewa:
4 szklanki wody
12 łyżek octu 10%
2/3 szklanki oleju
6 łyżek ostrego ketchupu
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
6 łyżek cukru
1 łyżka soli
Dodatkowo:
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
4 cebule
6 ogórków konserwowych
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 żółta papryka
1i 1/2 kg. filetów z dorsza lub mintaja
1 łyżka vegety
1 jajko,
bułka tarta
olej do smażenia
Wykonanie:
W garnku wymieszać wodę z octem, olejem, ketchupem, koncentratem pomidorowym, cukrem i solą i gotować przez 10 minut. Zdjąć z ognia. Do ugotowanej zalewy dodać liście laurowe, ziele angielskie, cebulę, ogórki i papryki pokrojone w kostkę .Wymieszać całość. Odstawić. Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki i posypać vegetą, panierować w rozbełtanym jajku i w bułce tartej, a następnie usmażyć na rumiano. W dużym naczyniu lub w salaterce układać na przemian warstwy sosu i ryby. Odstawić na kilka godzin do lodówki, żeby smaki się przegryzły.