Składniki:

Zalewa:

4 szklanki wody

12 łyżek octu 10%

2/3 szklanki oleju

6 łyżek ostrego ketchupu

1 słoiczek koncentratu pomidorowego

6 łyżek cukru

1 łyżka soli

Dodatkowo:

2 liście laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

4 cebule

6 ogórków konserwowych

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

1 żółta papryka

1i 1/2 kg. filetów z dorsza lub mintaja

1 łyżka vegety

1 jajko,

bułka tarta

olej do smażenia

Wykonanie:

W garnku wymieszać wodę z octem, olejem, ketchupem, koncentratem pomidorowym, cukrem i solą i gotować przez 10 minut. Zdjąć z ognia. Do ugotowanej zalewy dodać liście laurowe, ziele angielskie, cebulę, ogórki i papryki pokrojone w kostkę .Wymieszać całość. Odstawić. Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki i posypać vegetą, panierować w rozbełtanym jajku i w bułce tartej, a następnie usmażyć na rumiano. W dużym naczyniu lub w salaterce układać na przemian warstwy sosu i ryby. Odstawić na kilka godzin do lodówki, żeby smaki się przegryzły.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *