Składniki:
75 dag. fileta z łososia
1 cytryna
1 łyżka oleju
5 dag. masła
15 dag. świeżych liści szpinaku
2 cebulki dymki
25 dag. truskawek
wiórki parmezanu
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Wykonanie:
Rybę opłucz, osusz. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, odstaw na 30 minut w chłodne miejsce. Filet połóż na posmarowanej olejem folii aluminiowej. Posyp wiórkami masła, luźno owiń folią. Piecz około 20 min w 200 C. Szpinak opłucz, osącz. Dymkę opłucz, posiekaj. Truskawki umyj, osącz, odszypułkuj, przekrój na pół .Składniki sałatki wymieszaj, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Skrop oliwą, posyp parmezanem. Porcje łososia podawaj na sałacie.