Składniki:
100 ml. wywaru rybnego
150 ml. wytrawnego wina musującego
1 gałązka estragonu
sól
pieprz
00 g filetów z okonia
100 g. fileta halibuta
100 g .groszku zielonego mrożonego w strączkach
100 g. krewetek
50 ml. śmietany,
1 łyżeczka miodu
1 łyżka masła
1 łyżeczka octu na bazie sherry
Wykonanie:
Wywar rybny podgrzać z winem opłukany i osuszony estragon, doprawić solą i pieprzem. Ryby opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę włożyć do wywaru i gotować około 5 minut. Rybę wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Wywar z winem gotować na ostrym ogniu, aż odparuje połowa płynu. Rozmrożone strączki groszku przekroić na pół, blanszować ok. 2 mi nuty w osolonej wodzie, przelać zimną wodą i osączyć. Krewetki opłukać i osuszyć. Do wywaru dodać śmietanę i miód, gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Dodać wiórki masła, doprawić solą, pieprzem i octem. Do sosu włożyć groszek, rybę i krewetki. Danie podawać z ryżem.