RYBY Z KREWETKAMI W WINIE

Składniki:

100 ml. wywaru rybnego

150 ml. wytrawnego wina musującego

1 gałązka estragonu

sól

pieprz

00 g filetów z okonia

100 g. fileta halibuta

100 g .groszku zielonego mrożonego w strączkach

100 g. krewetek

50 ml. śmietany,

1 łyżeczka miodu

1 łyżka masła

1 łyżeczka octu na bazie sherry

 

Wykonanie:

Wywar rybny podgrzać z winem opłukany i osuszony estragon, doprawić solą i pieprzem. Ryby opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę włożyć do wywaru i gotować około 5 minut. Rybę wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Wywar z winem gotować na ostrym ogniu, aż odparuje połowa płynu. Rozmrożone strączki groszku  przekroić  na pół, blanszować ok. 2 mi nuty w osolonej wodzie, przelać zimną wodą i osączyć. Krewetki opłukać i osuszyć. Do wywaru dodać śmietanę i miód, gotować  na wolnym ogniu około 5 minut. Dodać wiórki masła, doprawić solą, pieprzem i octem. Do sosu włożyć groszek, rybę i krewetki. Danie podawać z ryżem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *