RYŻ JABŁKOWY Z CYNAMONEM

Składniki:

 

1 kg. jabłek

1 szklanka cukru

3 woreczki ryżu (30 dag)

400 ml. mleka

cynamon

1opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

 

Wykonanie:

 

Jabłka obierz, pokrój na plasterki. Do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj cukier i 2 łyżki cynamonu, mieszając, zagotuj na małym ogniu. Włóż pokrojone jabłka, gotuj tak długo, aż zmiękną. Wyjmij z syropu, ostudź. Do garnka wlej mleko i 400 ml. wody, oprósz solą. Do wrzątku wsyp ryż, gotuj do miękkości. Osącz na sicie. Ryż podziel na 3 części, jabłka na  połowę. W formie ułóż część ryżu, połowę jabłek, posyp 1/3 cukru waniliowego, oprósz cynamonem. Ułóż ryż, resztę jabłek, 1/3 cukru waniliowego, oprósz cynamonem. Ułóż ryż, posyp cukrem waniliowym i cynamonem. Piecz 30 minut w 180 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *