Składniki:
1 kg. jabłek
1 szklanka cukru
3 woreczki ryżu (30 dag)
400 ml. mleka
cynamon
1opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
Wykonanie:
Jabłka obierz, pokrój na plasterki. Do garnka wlej 2 szklanki wody, dodaj cukier i 2 łyżki cynamonu, mieszając, zagotuj na małym ogniu. Włóż pokrojone jabłka, gotuj tak długo, aż zmiękną. Wyjmij z syropu, ostudź. Do garnka wlej mleko i 400 ml. wody, oprósz solą. Do wrzątku wsyp ryż, gotuj do miękkości. Osącz na sicie. Ryż podziel na 3 części, jabłka na połowę. W formie ułóż część ryżu, połowę jabłek, posyp 1/3 cukru waniliowego, oprósz cynamonem. Ułóż ryż, resztę jabłek, 1/3 cukru waniliowego, oprósz cynamonem. Ułóż ryż, posyp cukrem waniliowym i cynamonem. Piecz 30 minut w 180 C.