RYŻ Z ANANASEM I RODZYNKAMI

Składniki:

 

1 szklanka ryżu

2 szklanki mleka

szczypta soli

2 opakowania cukru waniliowego

1 puszka ananasów w zalewie

3 łyżki rodzynek

cukier

sok z cytryny

1 mała łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 kieliszek białego słodkiego wina

 

Wykonanie:

Ryż ugotuj na mleku z dodatkiem soli i cukru waniliowego (na małym ogniu około 20 minut). Rodzynki opłucz, osącz, zalej białym słodkim winem. Odstaw. Ananasy osącz z zalewy (zalewę zachowaj), pokrój w niedużą kostkę. Ryż wymieszaj z rodzynkami i winem, w którym się moczyły oraz pokrojonymi ananasami. Masą napełnij salaterki. Zalewę ananasową połącz z wodą w proporcji pół na pół. Dodaj sok z cytryny i cukier do smaku (ilość w zależności od tego, jak bardzo ma być słodki). Zagotuj, zagęść mąką, gotuj kilka minut. Gorącym sosem polej ryż. Udekoruj gałązkami mięty.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *