Składniki:
1 szklanka ryżu
2 szklanki mleka
szczypta soli
2 opakowania cukru waniliowego
1 puszka ananasów w zalewie
3 łyżki rodzynek
cukier
sok z cytryny
1 mała łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 kieliszek białego słodkiego wina
Wykonanie:
Ryż ugotuj na mleku z dodatkiem soli i cukru waniliowego (na małym ogniu około 20 minut). Rodzynki opłucz, osącz, zalej białym słodkim winem. Odstaw. Ananasy osącz z zalewy (zalewę zachowaj), pokrój w niedużą kostkę. Ryż wymieszaj z rodzynkami i winem, w którym się moczyły oraz pokrojonymi ananasami. Masą napełnij salaterki. Zalewę ananasową połącz z wodą w proporcji pół na pół. Dodaj sok z cytryny i cukier do smaku (ilość w zależności od tego, jak bardzo ma być słodki). Zagotuj, zagęść mąką, gotuj kilka minut. Gorącym sosem polej ryż. Udekoruj gałązkami mięty.