RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI

Składniki:

1 szklanka ryżu

3 szklanki mleka

1 cukier waniliowy

8 dużych jabłek

cukier według uznania

cynamon według uznania

2 łyżki masła

słodka śmietanka do polania.

Wykonanie:

Ryż ugotować na mleku z cukrem waniliowym i dodatkiem masła (lub pół na pół z wodą). Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier i cynamon do smaku .W wyłożonym tłuszczem i bułką tartą żaroodpornym naczyniu układać kolejno: połowę ryżu, jabłka i drugą część ryżu (lub więcej warstw w zależności od tego jakiego użyjemy naczynia). Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C. około 30-40 minut. Podawać polane słodką śmietanką każdą warstwę obłożyć wiórkami masła. Na wierzch również dać wiórki masła.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *