Składniki:
6 dużych liści sałaty
2-3 małe bułki kajzerki
1 szklanka mleka
15 dag. pieczarek
4 łyżki stopionego masła
2 łyżki zieleniny
2 żółtka
sól
1łyżka papryki
roztarty mały ząbek czosnku
1/2 szklanki gęstej śmietany
1/2 szklanki rosołu
Wykonanie:
Bułeczki zalać mlekiem, odcisnąć, przetrzeć przez sito. Oczyszczone, posiekane grzyby smażyć na rozgrzanym maśle z dodatkiem zieleniny, cebuli i czosnku, aż do wyparowania soku, często mieszając, przestudzić. Wymieszać przetartą bułkę z żółtkami, śmietaną i grzybami, doprawić do smaku solą i papryką. Farszem posmarować listki sałaty, zawinąć jak gołąbki. Ułożyć w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, wlać rosół lub wodę z rozpuszczoną kostką. Wstawić do gorącego piekarnika 220 C. piec około 20 minut. Wyłożyć na talerz, pokropić pozostałym masłem.