SAŁATA FASZEROWANA PO WĘGIERSKU

Składniki:

 

6 dużych liści sałaty

2-3 małe bułki kajzerki

1  szklanka mleka

15 dag. pieczarek

4 łyżki stopionego masła

2 łyżki zieleniny

2 żółtka

sól

1łyżka papryki

roztarty mały ząbek czosnku

1/2 szklanki gęstej śmietany

1/2  szklanki rosołu

 

Wykonanie:

 

Bułeczki zalać mlekiem, odcisnąć, przetrzeć przez sito. Oczyszczone, posiekane grzyby smażyć na rozgrzanym maśle z dodatkiem zieleniny, cebuli i czosnku, aż do wyparowania soku, często mieszając, przestudzić. Wymieszać przetartą bułkę z  żółtkami, śmietaną i grzybami, doprawić do smaku solą i papryką. Farszem posmarować listki sałaty, zawinąć jak gołąbki. Ułożyć w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, wlać rosół lub wodę z rozpuszczoną kostką. Wstawić do gorącego  piekarnika 220 C. piec około 20 minut. Wyłożyć na talerz, pokropić pozostałym masłem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *