Składniki:

3  kg cebuli
3 kg papryki czerwonej
3 kg pieczarek

Zalewa:

12 szklanek wody
2 szklanki octu
40 dag. cukru
Liść laurowy

ziele angielskie

pieprz ziarnisty

Wykonanie:

Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, zasolić na 3 godziny. Pieczarki pokroić i zagotować w słono- kwaśnej wodzie, odcedzić. Ugotować zalewę, dodać cebulę, paprykę, pieczarki, gotować 10 minut, wkładać do słoików. Do odcedzonych słoików papryki, cebuli i pieczarek dodajemy: puszkę kukurydzy, ogórki konserwowe 2-3, 5 jaj ugotowanych na twardo, majonez i doprawiamy pieprzem, solą. Z powyższych składników uzyskamy około 13 słoików o pojemności 1litra sałatki.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *