Składniki;
1sredni świeży brokuł
20 dag. szynki konserwowej
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
3 jajka
1/3 puszki fasoli czerwonej konserwowej
1 słoiczek selera konserwowego
15 dag.sera żółtego
sól
pieprz
Sos czosnkowy;
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki śmietany gęstej 18 %
3-4 łyżki majonezu
Wykonanie;
Brokuły pokroić na mniejsze kawałki, gotować około10 minut w osolonej wodzie, odcedzić i zalać na sitku zimną wodą aby brokuł nie stracił koloru. Jajka ugotować na twardo zalać zimną wodą i obrać ze skorupki pokroić w kostkę.Szynkę i ser też pokroić w kostkę.Seler , fasolkę i kukurydze odsączyć na sitku. Do miski dać pokrojone składniki, przestudzone brokuły oraz sos czosnkowy doprawić solą i pieprzem ,wymieszać wszystko razem.Odstawić na godzinkę do lodówki aby sałatka przeszła smakami.
Sos czosnkowy;
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki śmietany gęstej 18 %
3-4 łyżki majonezu
Wykonanie;
Sos czosnkowy;
Czosnek obrać przecisnąć przez praskę dodać majonez i śmietanę razem wszystko wymieszać.