Składniki;
2 mozzarelle duże kulki
2-3 duże pomidory
5 łyżek ciemnego octu balsamicznego
1/2 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka cukru
pieprz
1 łyżeczka suszonej bazylii
10 łyżek oliwy z oliwek
5-6 gałązek świeżej bazylii
Wykonanie;
Ser i umyte , osuszone pomidory pokroić w okrągłe plasterki, układać na dużym talerzu dookoła na przemian. Ocet balsamiczny wlać do kubeczka, wsypać sól, cukier, bazylię, odstawić na 10 minut, następnie dokładnie wymieszać. Na koniec dolać oliwę 6 łyżek ponownie wymieszać, polać łyżką równomiernie pomidory i mozzarellę. Odstawić na 5-10 minut do lodówki, przed podaniem posypać pieprzem , ułożyć listki świeżej bazylii i polać sałatkę oliwą. Najlepiej smakuje z zapiekaną czosnkową bagietką.