SAŁATKA CAPRESE NELI

Składniki;

2 mozzarelle duże kulki
2-3 duże pomidory
5 łyżek ciemnego octu balsamicznego
1/2 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka cukru
pieprz
1 łyżeczka suszonej bazylii
10 łyżek oliwy z oliwek
5-6 gałązek świeżej bazylii

Wykonanie;
Ser i umyte , osuszone pomidory pokroić w okrągłe plasterki,  układać na dużym talerzu dookoła na przemian.  Ocet balsamiczny wlać do kubeczka, wsypać sól,  cukier, bazylię, odstawić na 10 minut,  następnie dokładnie wymieszać. Na koniec dolać oliwę   6 łyżek  ponownie wymieszać, polać łyżką równomiernie  pomidory i mozzarellę. Odstawić na 5-10 minut do lodówki,  przed podaniem posypać pieprzem , ułożyć listki  świeżej bazylii i polać sałatkę oliwą. Najlepiej smakuje z zapiekaną czosnkową bagietką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *