Składniki:
1 kg ziemniaków
7 jajek
1 słoik ogórków kiszonych
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 pęczek pietruszki
3 łyżeczki pieprzu ziołowego
sos czosnkowy zrobiony w dużym kubku po jogurcie (majonez, jogurt naturalny, czosnek, przyprawy)
Wykonanie:
Ziemniaki należy ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, a po ugotowaniu obrać skórkę i pokroić w średnią kostkę (troszkę mniejszą niż do zupy). Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić. Ogórki kiszone pokroić w grubą kostkę, jak ziemniaki. Ziemniaki połączyć z ogórkiem, dodać gałki muszkatołowej, pieprzu i wymieszać, polać sosem czosnkowym i posypać pietruszką, wymieszać, na końcu dodać jajka, by nie zrobiła się z nich miazga, jeszcze raz wymieszać.