Składniki:

1/2  kg. ziemniaków

4 jajka

6-8 ogórków kiszonych

1/2płaskiej  łyżeczki gałki muszkatołowej

1/2 pęczka pietruszki zielonej

1 łyżeczka pieprzu

sól

Sos czosnkowy:

1mały majonez

1 mały  jogurt naturalny

2-3 ząbki czosnku

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Majonez, jogurt i przeciśnięty czosnek przez praskę , wymieszać doprawić do smaku.

 

Wykonanie:

 

Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, a po ugotowaniu obrać skórkę i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić. Ogórki kiszone pokroić w grubą kostkę odsączyć na sitku z soku. Ziemniaki połączyć z ogórkiem, dodać gałki muszkatołowej, pieprzu i wymieszać, polać sosem czosnkowym i posypać pietruszką, wymieszać, na końcu dodać jajka, by nie zrobiła się z nich miazga, jeszcze raz wymieszać delikatnie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *