Składniki:
1 kg. kapusty
1kg.cebul
1 kg. papryki czerwonej
1 kg. pomidorów
1 kg. ogórków lub cukinii
Zalewa:
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
1/2 szklanki oleju
2 łyżki soli
1 łyżka pieprzu
Wykonanie:
Do większego garnka wlać olej, startą na grubej tarce marchewkę i dusić 5 minut, dodać pokrojoną w grubsze pół talarki cebulę i dalej dusić z 3 minuty,dodać pokrojoną w paski paprykę a po 3 minutach, pokrojone w kawałki pomidory zamieszać i wyłączyć palnik. W osobnym garnku podgotować poszatkowaną kapustę i odcedzić. Do poszatkowanych ogórków dać uduszone gorące warzywa, kapustę oraz wszystkie przyprawy,wymieszać i zostawić na 30 minut aż to wszystko przejdzie smakami.. Nakładać do wypasteryzowanych słoików i gotować 15 minut od chwili zagotowania się wody w garnku.