Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
1pęczęk dymki
1 pęczek młodej marchewki
2 ogórki małosolne
po 1 łyżce posiekanych ziół : pietruszki, koperku, bazylii3-4jajka
szklanka majonezu
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki pikantnego keczupu
sól, pieprz;
Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotować w „mundurkach”, obrać, ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Marchewkę oczyścić, ugotować na pół miękko, ostudzić. Ogórki, jajka i ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę – w plastry, dymkę wraz ze szczypiorkiem posiekać. Majonez, jogurt i keczup wymieszać. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 1 godzinę. Przed podaniem udekorować liśćmi sałaty i cząstkami pomidora.