Składniki:
1 seler
2 buraki
3 jajka na twardo
4 pieczarki
sól
pieprz
1/2 szklanki sosu winegret
1łyżeczka musztardy
1 łyżeczka papryki w proszku
listki sałaty
posiekana zielenina
Wykonanie:
Wyszorowane buraczki i seler oddzielnie ugotować w łupinach, odcedzić, przestudzić, pokroić w słupki grubości zapałki. Wymyte osuszone pieczarki pokroić na cienkie paski. Sałatę wypłukać, osączyć, osuszyć w ścierce. Sos winegret wymieszać z musztardą i papryką. Białka jajek pokroić w słupki. W dużej misce ostrożnie wymieszać przygotowane jarzynki z pieczarkami i białkami jaj. Salaterkę wyłożyć sałatą, przełożyć jarzynki, osolić, posypać pieprzem, polać sosem, posypać zieleniną.