SAŁATKA INDONEZYJSKA

Składniki:

 

20 dag. kiełków

200  dag. szpinaku

1 mały ananas

1 ogórek

10 dag. serka sojowego tufu

2 owoce mango

4 łyżki soku cytrynowego

 

Sos:

 

20 dag. smażonych orzeszków ziemnych

5 świeżych czerwonych papryczek chilli

4 łyżki pasty krewetkowej

2 łyżki brązowego cukru

10 łyżek soku cytrynowego

150 ml wody

1 łyżeczka soli

 

Wykonanie:

.

Kiełki umyć, zalać wrzątkiem i odcedzić. Szpinak umyć, zalać wrzątkiem i odstawić na minutę. Odcedzić. Ananas i ogórek obrać, pokroić na plasterki. Serek tufu pokroić na paseczki lub w kostkę. Mango obrać i drobno pokroić. Kiełki, szpinak ,ananas, ogórek, serek tufu oraz mango ułożyć oddzielnie na jednym, dużym półmisku.

 

Sos:

 

Orzeszki rozetrzeć w moździerzu na gładka pastę. Papryczki zalać wodą i odstawić na 15 minut. Przełożyć do moździerza i utrzeć. Dodać pastę krewetkową, sól, cukier, sok cytrynowy i wodę. Wymieszać.

Do każdej miseczki włożyć po łyżce przygotowanych owoców i jarzyn. Polać niewielką ilością soku cytrynowego. Dodać 1-2 łyżki sosu i od razu podawać.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *