Składniki:
20 dag. kiełków
200 dag. szpinaku
1 mały ananas
1 ogórek
10 dag. serka sojowego tufu
2 owoce mango
4 łyżki soku cytrynowego
Sos:
20 dag. smażonych orzeszków ziemnych
5 świeżych czerwonych papryczek chilli
4 łyżki pasty krewetkowej
2 łyżki brązowego cukru
10 łyżek soku cytrynowego
150 ml wody
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
.
Kiełki umyć, zalać wrzątkiem i odcedzić. Szpinak umyć, zalać wrzątkiem i odstawić na minutę. Odcedzić. Ananas i ogórek obrać, pokroić na plasterki. Serek tufu pokroić na paseczki lub w kostkę. Mango obrać i drobno pokroić. Kiełki, szpinak ,ananas, ogórek, serek tufu oraz mango ułożyć oddzielnie na jednym, dużym półmisku.
Sos:
Orzeszki rozetrzeć w moździerzu na gładka pastę. Papryczki zalać wodą i odstawić na 15 minut. Przełożyć do moździerza i utrzeć. Dodać pastę krewetkową, sól, cukier, sok cytrynowy i wodę. Wymieszać.
Do każdej miseczki włożyć po łyżce przygotowanych owoców i jarzyn. Polać niewielką ilością soku cytrynowego. Dodać 1-2 łyżki sosu i od razu podawać.