Składniki:

 

100 g. długo ziarnistego ryżu

100 g. czerwonej fasoli z puszki

1 mała cebula

1 kostka rosołowa

1strąk czerwonej papryki  (świeżej lub konserwowej )

50 g. kukurydzy z puszki,

1pomarańcza

1 łyżka soku cytrynowego

natka

3 łyżki oliwy

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Ryż opłukać i ugotować na sypko w dużej ilości wody z dodatkiem kostki rosołowej. Odcedzić. Dokładnie wystudzić. Fasolę i   kukurydzę wyjąć z puszki, opłukać i osączyć. Paprykę pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Pomarańczę  obrać i pokroić na cząstki. Sok cytrynowy doprawić solą i pieprzem. Stopniowo dolewać oliwę cały czas ucierając. Do zimnego ryżu dodać wszystkie składniki, polać sosem i delikatnie wymieszać. Ewentualnie posolić do smaku. Natkę drobno  posiekać. Przed podaniem posypać nią sałatkę.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *