Składniki:
40 dag. kartofli młodych lub wyciętych łyżeczką
20 jajek przepiórczych
20 małych pieczarek marynowanych
1 łyżka kaparów
1/2 łyżki szczypiorku
1 puszka anchois.
Sos majonezowo sojowy:
3 łyżki majonezu
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżka sosu sojowego
cukier.
Wykonanie:
Małe, młode kartofle jednakowej wielkości wyszorować szczoteczka pod bieżącą wodą. Zalać zimną, osoloną wodą. Ugotować tak, by się nie rozsypały. Odcedzić, ostudzić. Można również zrobić sałatkę ze starych kartofli. Z surowych obranych i umytych kartofli wyciąć kulki, ugotować, ostudzić. Jajeczka delikatnie umyć, ugotować na twardo, obrać. Fileciki anchois osączyć na sicie. Szczypiorek umyć, drobno posiekać. Wybrać 20 pieczarek jednakowej wielkości.
Sos:
Dokładnie rozetrzeć cukier z sokiem cytrynowym. Dodać łyżkę sosu sojowego. Pod koniec dodać majonez, dobrze wymieszać. Do dużej miski włożyć kartofle, cale jajeczka, posiekany szczypiorek i fileciki anchois. Zalać sosem i wymieszać. Przed podaniem przełożyć do salaterki i posypać kaparami.