Składniki:

 

40 dag. kartofli młodych lub wyciętych łyżeczką

20 jajek przepiórczych

20 małych pieczarek marynowanych

1 łyżka kaparów

1/2 łyżki szczypiorku

1 puszka anchois.

 

Sos majonezowo sojowy:

 

 

3 łyżki majonezu

1 łyżka soku cytrynowego

1 łyżka sosu sojowego

cukier.

 

Wykonanie:

 

Małe, młode kartofle jednakowej wielkości wyszorować szczoteczka pod bieżącą wodą. Zalać zimną, osoloną wodą. Ugotować tak, by się nie rozsypały. Odcedzić, ostudzić. Można również zrobić sałatkę ze starych kartofli. Z surowych obranych i umytych kartofli wyciąć kulki, ugotować, ostudzić. Jajeczka delikatnie umyć, ugotować na twardo, obrać. Fileciki anchois osączyć na sicie. Szczypiorek umyć, drobno posiekać. Wybrać 20 pieczarek jednakowej wielkości.

 

Sos:

 

Dokładnie rozetrzeć cukier z sokiem cytrynowym. Dodać łyżkę sosu sojowego. Pod koniec dodać majonez, dobrze wymieszać. Do  dużej miski włożyć kartofle, cale jajeczka, posiekany szczypiorek i fileciki anchois. Zalać sosem i wymieszać. Przed podaniem przełożyć do salaterki i posypać kaparami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *