SAŁATKA KARTOFLANA II

Składniki:

400 g kartofli młodych lub wyciętych łyżeczka
20 jajek przepiórczych
20 małych pieczarek marynowanych
1 łyżka kaparów, 1/2 łyżki szczypiorku
1 puszka śledzi anchois.

Sos majonezowo-sojowy:

3 łyżki majonezu
1łyżka soku cytrynowego
1 łyżka sosu sojowego
cukier.

Sposób wykonania:

Małe, młode kartofle jednakowej wielkości wyszorować szczoteczka pod bieżąca woda. Zalać zimną, osoloną wodą. Ugotować tak, by się nie rozsypały. Odcedzić, ostudzić. Można również zrobić sałatkę ze starych kartofli. Z surowych obranych i umytych kartofli wyciąć kulki, ugotować, ostudzić. Jajeczka delikatnie umyć, ugotować na twardo, obrać. Fleciki anchois osączyć na sicie. Szczypiorek umyć, drobno posiekać. Wybrać 20 pieczarek jednakowej wielkości.

Przygotować sos.

dokładnie rozetrzeć cukier z sokiem cytrynowym. Dodać łyżkę sosu sojowego. Pod koniec dodać majonez, dobrze wymieszać. Do  dużej     miski włożyć kartofle, cale jajeczka, posiekany szczypiorek i fleciki anchois. Zalać sosem i wymieszać. Przed podaniem przełożyć do salaterki i posypać kaparami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *