Składniki:
kilka środkowych listków sałaty
1 jajko
1 pomidor
1 łyżka posiekanej rzeżuchy
5 dag. szynki lub ugotowanego mięsa
2 salsefie
1/2 łyżeczki lebiodka
sos vinaigrette
Wykonanie:
Salsefię ugotować we wrzącej, osolonej wodzie. Obrać ze skórki i pokrajać w krążki. Jajko ugotować na twardo, obrać, pokrajać w kostkę. Sałatę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i poszatkować. Pomidor sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i pokrajać w ćwiartkę. Szynkę drobno pokrajać. Wszystkie składniki wymieszać w salaterce z sosem vinaigrette.
116. Sałatka kukurydziana
1 puszka kukurydzy konserwowanej, 1 puszka groszku konserwowanego, 200-250 g sera żółtego najlepiej miękki, majonez, 1
puszka tuńczyka w sosie własnym
Mieszasz razem (ser najlepiej pokroic w kostkę) dodajesz majonezu i gotowe.