Składniki:
400 g .filetów z kurczaka,
5 łyżek oleju
sól
pieprz,
1 duża cebula
300 g. ryżu
200 ml. białego wina
750 ml. bulionu warzywnego (instant)
gałka muszkatołowa
1 słoik czerwonych buraków (220 g. po osączeniu)
5 łyżek śmietany
1/2 pęczka bazylii
Wykonanie:
Filety opłukać osuszyć pokroić w paski obsmażyć na złocisto brązowo na 2 łyżkach oleju, doprawić solą i pieprzem. Cebulę obrać, posiekać i poddusić na pozostałym oleju. Dodać ryż i zeszklić. Wlać wino i zagotować. Ryż gotować około 20 minut, porcjami dolewając bulion. Doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Buraczki osączyć z zalewy i kroić w kostkę. Razem ze śmietaną dodać do ryżu i chwilę podgrzewać. Bazylię opłukać, osuszyć. Listki oderwać od gałązek, drobno pokroić i dodać do sałatki.