SAŁATKA MAKARONOWA Z MIĘSEM

Składniki:

 

400  g .filetów z kurczaka,

5 łyżek oleju

sól

pieprz,

1 duża cebula

300 g. ryżu

200 ml. białego wina

750 ml. bulionu warzywnego (instant)

gałka muszkatołowa

1 słoik czerwonych buraków (220 g. po osączeniu)

5 łyżek śmietany

1/2 pęczka bazylii

 

Wykonanie:

 

Filety opłukać osuszyć pokroić w paski obsmażyć na złocisto brązowo na 2 łyżkach oleju, doprawić solą i pieprzem. Cebulę obrać, posiekać i poddusić  na pozostałym oleju. Dodać ryż i zeszklić. Wlać wino i zagotować. Ryż gotować około 20 minut, porcjami dolewając  bulion. Doprawić solą, pieprzem  i startą gałką muszkatołową.  Buraczki osączyć z zalewy i  kroić  w kostkę. Razem ze śmietaną dodać  do ryżu i chwilę podgrzewać.  Bazylię opłukać, osuszyć. Listki oderwać od gałązek, drobno pokroić i dodać do sałatki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *