Składniki:
4i 1/kg. ogórków gruntowych
1i 1/2 kg. cebuli
1 kg. papryki czerwonej
2 duże główki czosnku
Zalewa:
1 szklanka octu 10%
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
10 dag. soli
15 g. mielonego pieprzu
Dodatkowo:
liście laurowe
ziele angielskie
Wykonanie:
Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy i studzimy. Umyte i nieobrane ogórki oraz obrany czosnek szatkujemy w plasterki. Cebulę kroimy w półplasterki,a paprykę w paseczki. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski i zalewamy zalewą, wymieszamy i pozostawiamy na 3 godziny. Po tym czasie sałatkę nakładamy do słoików. Do każdego słoika dodajemy1/2 małego liścia laurowego, oraz 2 kulki ziela angielskiego. Pasteryzujemy15 minut od chwili zagotowania się wody.