Składniki:
1 ogórek zielony
1 pomidor
1 pęczek rzodkiewek
1 cebula
sos śmietanowo-chrzanowy
listki sałaty
Wykonanie:
Jarzynki pokroić na cienkie plasterki, wymieszać. Salaterkę wyłożyć listkami sałaty, na których ułożyć jarzynki polać sosem.
Składniki:
250 g. krewetek
500 g. małży
250 g. kalmarów
1 mątwa
1 mała ośmiornica
1 cebula,
500 g. ryżu
375 ml. oleju
sól
pieprz
Wykonanie:
Myjemy dokładnie wszystkie morskie składniki. Każdy składnik gotujemy oddzielnie. Sosu powstałego z małż i krewetek nie wylewamy. Po odsączeniu składniki tniemy na drobne części. Cebulę siekamy. Wlewamy 250 ml. oleju na patelnię, podgrzewamy wrzucamy cebulę i rozdrobnione krewetki, małże, kalmary, mątwę, ośmiornice, lekko obsmażamy. Do garnka wlewamy pozostały olej, wsypujemy ryż i podgrzewamy aż będzie przezroczysty, dodajemy sos z krewetek i małż. Wrzucamy wszystkie składniki, wlewamy 3 szklanki wody i gotujemy tak długo, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta. Podajemy ostudzone, przybrane cytryną i posypaną zieleniną.