Składniki:

1 ogórek zielony

1 pomidor

1 pęczek rzodkiewek

1 cebula

sos śmietanowo-chrzanowy

listki sałaty

Wykonanie:

Jarzynki pokroić na cienkie plasterki, wymieszać. Salaterkę wyłożyć listkami sałaty, na których ułożyć jarzynki polać  sosem.

Składniki:

250 g. krewetek

500 g. małży

250 g. kalmarów

1 mątwa

1 mała ośmiornica

1 cebula,

500 g. ryżu

375 ml. oleju

sól

pieprz

Wykonanie:

Myjemy dokładnie wszystkie morskie składniki. Każdy składnik gotujemy oddzielnie. Sosu powstałego z małż i krewetek nie  wylewamy. Po odsączeniu składniki tniemy na drobne części. Cebulę siekamy. Wlewamy 250 ml. oleju na patelnię, podgrzewamy wrzucamy cebulę i rozdrobnione krewetki, małże, kalmary, mątwę, ośmiornice, lekko obsmażamy. Do garnka wlewamy pozostały  olej, wsypujemy ryż i podgrzewamy aż będzie przezroczysty, dodajemy sos z krewetek i małż. Wrzucamy wszystkie składniki, wlewamy 3 szklanki wody i gotujemy tak długo, aż woda zostanie całkowicie wchłonięta. Podajemy ostudzone, przybrane  cytryną i posypaną zieleniną.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *