Składniki:

2 jaja
1 duży ogórek
3 pomidory
1 cebula
2 papryki zielona
150 g młodego zielonego bobu
100 g oliwek czarnych,  12 filetów z anchois,
1 pęczek siekanej zielonej pietruszki.

Sos winegret:

1,5 łyżki octu winnego lub soku z cytryny, 4,5 łyżki oliwy, 1 żabek czosnku, sól, pieprz.
Jaja ugotować na twardo (ok. 15 min.
schłodzić, obrać i pokroić w ćwiartki.
Bób ugotować w osolonej wodzie (ok. 20 min). Odcedzić, ostudzić i obrać.
Ogórek umyć i pokroić w cienkie plasterki.
Pomidory umyć, pokroić w cząstki
Papryki umyć, wypestkować, pokroić w paseczki
Cebule obrać, pokroić w cienkie krążki
Oliwki wypestkować.

Sposób wykonania:

Sól rozmieszać z octem lub sokiem cytrynowym Ciągle mieszając, dodawać stopniowo oliwę. Doprawić pieprzem, dodać obrany i zmiażdżony czosnek, sos starannie wymieszać. W salaterce ułożyć przygotowane jarzyny i bób. Zalać połową sosu. Przybrać filetami z anchois, cząstkami jaj na twardo oraz zieloną pietruszką. Zalać resztą sosu i podawać.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *