Składniki:

4kg. ogórków gruntowych

1/2 kg. cebuli

1/2 kg.marchewki

4 papryki czerwone

10ząbków czosnku

6 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

2 łyżki soli

Zalewa:

1  szklanka octu 10%

3  szklanki wody

1  szklanka cukru

1  szklanka oleju

10 ziarenek ziela angielskiego

10 ziarenek pieprzu

6 goździków

8 listków laurowych

 

Wykonanie:

 

Ogórki umyć i razem z skórką pokroić w cienkie plasterki, cebulę obrać i pokroić w piórka, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski, marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce, czosnek pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa razem z zieloną pietruszką wymieszać razem z 1 łyżką soli i odstawić na 2 godziny.

Zalewa:

Wszystkie składniki zalewy oprócz oleju zagotować i wystudzić. Zimną zalewą i olejem zalać warzywa, wymieszać. Napełnić warzywami słoiki i zalać zalewą. Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 minut od chwili zagotowania się wody..

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *