Składniki:
4kg. ogórków gruntowych
1/2 kg. cebuli
1/2 kg.marchewki
4 papryki czerwone
10ząbków czosnku
6 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
2 łyżki soli
Zalewa:
1 szklanka octu 10%
3 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
10 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
6 goździków
8 listków laurowych
Wykonanie:
Ogórki umyć i razem z skórką pokroić w cienkie plasterki, cebulę obrać i pokroić w piórka, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski, marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce, czosnek pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa razem z zieloną pietruszką wymieszać razem z 1 łyżką soli i odstawić na 2 godziny.
Zalewa:
Wszystkie składniki zalewy oprócz oleju zagotować i wystudzić. Zimną zalewą i olejem zalać warzywa, wymieszać. Napełnić warzywami słoiki i zalać zalewą. Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 minut od chwili zagotowania się wody..